Digitala bok- och biblioteksnyheter v4: Momsen sänks! …Kanske.

Veckans stora nyhet var förstås att svenska regeringen, efter nästan tio års tvekande (och sex år efter att riksdagen beslutade om det) äntligen lovat att jobba för att åtgärda digitalmomsen. Att digitala texter beskattas fyra gånger högre än exakt samma texter på papper har länge varit en stötesten för svensk bokbransch, men det är nog ingen slump att det verkar ha varit tidningarnas ekonomiska och trovärdighetsmässiga kris så här i ”alternativa faktas” dagar som fått dem att handla (eller ja, lova handla inom en snar framtid).

Vad detta kan innebära för bokbranschen återstår att se; teoretiskt bör det innebära lägre priser för konsumenterna, och även möjlighet för förlagen att höja ersättningen till författare och därmed kunna digitalisera fler böcker. Om inte annat så får en del branschaktörer en ursäkt mindre att inte satsa på digitala böcker.

Läs mer:

Men det har sagts mer om den digitala bokvärlden i veckan, både in- och utrikes:

Tre klart relaterade länkar följer här. Som jag sagt tidigare: den generation som nu växer upp med iPads från födseln – vid exakt vilken ålder, angiven i år, kommer de att lägga ifrån sig de digitala apparaterna och säga ”Nävisstnä, riktiga böcker läser man ju på papper!”? När det blir svårare att få tonåringar att läsa på papper blir det allt viktigare att redan från början ha haft med digitala böcker i planeringen om de ska läsa något alls.

Och relaterat till detta, två intressanta artiklar om vilken roll den fysiska boken håller på att inta och vad den digitala boken skulle kunna göra:

Biblioteksvärlden då?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s