E-boksutlåningen ökar – Intervju i Boktugg

Kungliga Biblioteket släppte idag statistik över utlåningen på svenska bibliotek: E-böcker ökar och biblioteken satsar på barn och unga

Jag kommenterar detta i Boktugg:

Bibliotek Botkyrka: Vår eboksutlåning har redan nått maxbudget

Över det senaste året har digitala ljudböcker blivit märkbart mer populära, till stor del tack vare bättre mobillösningar för att lyssna på dem. Man pratar mycket om behovet av ett ”Storytel för bibliotek”, och det behövs fortfarande bättre användarlösningar för både e-böcker och ljudböcker för att de ska bli en verkligt användbar tjänst. Samtidigt är det också viktigt att det blir just ett Storytel för bibliotek, inte bara en gratiskonkurrent till Storytel där ditt lokala bibliotek står för räkningen. Vi behöver metoder för att agera som bibliotek även i digitala kanaler, vare sig de är på bibliotekets webbplats eller i appar; vi behöver kunna kurera utbudet, vi behöver kunna kommunicera med låntagaren. Det är också viktigt att vi får bättre verktyg för att hantera de digitala böckerna och kunna arbeta mer aktivt med både urval av böcker och begränsningar så att vi vet vad vi betalar för och får nytta av det.

Säkert kommer många att tolka siffrorna – att e-boksutlån ökar och fysiska minskar, utslaget över hela Sverige – som att det ena ersätter det andra. Jag tror det är mer komplicerat än så. Läsare läser böcker, oavsett format; hur vi når nya läsare är en gemensam utmaning, oavsett format.

Andra läsvärda kommentarer:

Tiden då biblioteken var en tyst lokal fylld med böcker är förbi. Inte minst de yngre generationerna har utvecklat bibliotekens uppdrag med nya krav och önskemål. Därför är det viktigt att man också väger in den viktiga uppgiften när man utvärderar bibliotekens roll i samhället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s