Digitala bok- och biblioteksnyheter v6: The Web Has Come For Books

Ännu en vecka börjar med en sammanfattning av vad ni behöver veta från förra veckan.

E-böcker och ljudböcker

Diskussionen runt sammanslagningen av IDPF och W3C fortsätter (se här och här om varför detta är en kritisk fråga för både bibliotek och förlag).

Andra intressanta nyheter från veckan:

  • Förra veckan frågade flera vad som händer med idén att få med en e-bok när man köper en pappersbok, som allt oftare sker med både musik och film. Uppföljning i Forbes: Why You Don’t Get An E-book With Your Print Book. Den enkla förklaringen verkar alltså vara att efterfrågan inte är stor nog för att någon ska gitta skriva alla avtal mellan förlag, återförsäljare, DRM-skapare och apptillverkare som skulle lösa det… OK. Men i Sverige då, där e-böcker ändå säljs utan DRM? Vad säger Axiell Media och Publit (som levererar e-böcker till nästan alla återförsäljare) och Storytel (som nyss köpte Sveriges näst största förlag, specifikt för att kunna digitalisera deras backlist)?
  • The Digital Reader: Has Amazon Ended Support For Older Kindle Models? Inte så förvånande i så fall kanske, och grattis till dem som lyckats hålla liv i sina gamla Kindles i tio år. Men det säger något om hur branschen alltmer rör sig mot läsning i smartphones och surfplattor.
  • Good E-Reader: Kids Love Print, Will They Embrace E-books Later In Life? Intressant läsning, även om artikeln gör samma misstag som många andra och tror att ”46% föredrar papper” innebär att papper vinner snarare än att 54% inte nödvändigtvis ser papper som en självklarhet…

Biblioteksnyheter. Mycket intressant att läsa den här veckan!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s